معرفی کتابخانه و مرکز یادگیری دانشکده پزشکی
 
این کتابخانه قدیمی‌ترین و بزرگترین کتابخانه دانشکده‌ای کشور، با مساحتی حدود 3500 متر مربع، دارای سالن‌های مطالعه با ظرفیت کل (500 نفر)، می‌باشد که از بدو تأسیس در سال 1316 تاکنون به کاربران خود خدمات پشتیبانی آموزشی و پژوهشی ارایه داده است.
هدف اصلی کتابخانه پشتیبانی از برنامه‌های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی تهران است و این مهم با ایجاد دسترسی به کلیه منابع علمی و آموزشی لازم، برای اعضای هیأت علمی، دانشجویان و دیگر بهره‌جویان مجاز، در سهل‌ترین و مفیدترین شرایط ممکن میسر می‌گردد.
مجموعه منحصر به فردی از پایان‌نامه‌های دانشگاهی با بیش از 36 هزار عنوان، حدود 15 هزار عنوان کتاب لاتین و فارسی تخصصی پزشکی و حدود 10 هزار کتاب مرجع پزشکی شامل تعداد زیادی از نسخ قدیمی و دستنویس، بخشی از منابع ارزشمند این کتابخانه می‌باشند. علاوه بر دانشجویان دانشکده پزشکی، دانشجویان و اعضای هیأت علمی سایر دانشکده‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشکده‌های دانشگاه تهران نیز می‌توانند در چارچوب مقررات کتابخانه از منابع و امکانات آن بهره‌مند گردند. از دیگر امکانات می‌توان به سایت کامپیوتری کتابخانه با ظرفیت 80 نفر اشاره کرد که کاربران می‌توانند بدون محدودیت، از انواع پایگاه‌های اطلاعاتی تحت اشتراک دانشگاه و اینترنت بهره‌مند شوند. اتاق‌های مطالعه گروهی از دیگر امکانات منحصر به فرد این کتابخانه است که اعضای کتابخانه می‌توانند با هماهنگی قبلی به صورت گروهی در محیطی اختصاصی اقدام به مطالعه گروهی و بحث نمایند.
 
 

سالن های مطالعه کتابخانه به شرح ذیل می باشد:


سالن مطالعه اصلی کتابخانه
سالن مطالعه اصلی کتابخانه به ظرفیت 160 نفر که نصف سالن به خانم ها و نصف دیگر به آقایان اختصاص دارد. ساعت کار این سالن از ساعت 7 لغایت 16 می باشد.

سالن مطالعه هاشمیان
این سالن مطالعه که به پاس بیش از 40 سال خدمات کتابدار نامی این کتابخانه آقای علی اصغر هاشمیان نامگذاری شده است، دارای ظرفیت 80 نفر بوده و از دو قسمت خانم ها و آقایان تشکیل شده است. ساعت کار این سالن از ساعت 7 صبح تا ساعت 22 می باشد.

سالن مطالعه الکترونیکی
این سالن کتابخانه دارای  ظرفیت 85 نفر است که کاربران کتابخانه  به اینترنت پرسرعت دستری داشته و می‌توانند بدون محدودیت  از انواع پایگاه‌های اطلاعاتی علمی تحت اشتراک دانشگاه بهره‌مند شوند. همکاران کتابدار در این قسمت آماده پاسخگویی به انواع سوالات تخصصی کاربران در مورد استفاده از انواع پایگاه های اطلاعاتی هستند. ساعت کار این سالن مطالعه از ساعت 7 لغایت 22 می باشد. در این سالن کاربران می توانند  از سیستم های موجود در آن برای جستجو از پایگاه های اطلاعاتی و نیز مطالعه و مرور مطالب درسی استفاده نمایند. به منظور استفاده بهینه از ظرفیت سخت افزاری و نرم افزاری،اشغال میزهای کامپیوتر در این سالن برای مطالعه کتب و استفاده از لپ تاب یا تلبت ممنوع می باشد.

اتاق های  مطالعه گروهی

در سال 1401 کتابخانه در جهت ایجاد فضایی برای مطالعه و یادگیری گروهی اقدام به راه اندازی فضایی در طبقه فوقانی کتابخانه به نام اتاق های مطالعه گروهی نموده است که اعضای کتابخانه می توانند به صورت گروهی از این اتاق های استفاده نمانید. در این اتاق ها فضایی ایجاد شده که دانشجویان می توانند با صدای بلند و بدون مزاحمت برای سالن های مطالعه اصلی کتابخانه به صورت گروهی در مورد موضوعات علمی مورد نظر خود بحث و تبادل نظر نمایند. فضاها و امکاناتی در این اتاق ها قرار داده شده که دانشجویان می توانند در جمع دوستان خود اقدام به ارائه مطالب خود با استفاده از سیستم های موجود در اتاق های مطالعه گروهی نمایند
ساعت کار این فضا ها از 7 لغایت 16 می باشد که با هماهنگی همکاران میز امانت و تکمیل فرم درخواست یا رزرو آنلاین امکان استفاده از این فضاها برای همه دانشجویان و پژوهشگران دانشکده مهیا می باشد.

 
نوع مخزن و منابع موجود در کتابخانه 

مخزن کتابخانه از نوع مخزن باز است.
مجموعه منحصر به فردی از پایان‌نامه‌های دانشگاهی با بیش از 36 هزار عنوان، حدود 15 هزار عنوان کتاب لاتین و فارسی تخصصی پزشکی و حدود 10 هزار کتاب مرجع پزشکی شامل تعداد زیادی از نسخ قدیمی و دستنویس، بخشی از منابع ارزشمند این کتابخانه می‌باشند. علاوه بر دانشجویان دانشکده پزشکی، دانشجویان و اعضای هیأت علمی سایر دانشکده‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشکده‌های دانشگاه تهران نیز می‌توانند در چارچوب مقررات کتابخانه از منابع و امکانات آن بهره‌مند گردند

بخش کتب یا مخزن:

شامل مجموعه ای بی نظیر از قدیمی ترین کتب پزشکی خصوصا تالیفات و ترجمه های پزشکان ارجمند در جدیدترین موضوعات پزشکی می باشد که در دو بخش مرجع و امانت نگهداری می شوند که شامل 5120 عنوان کتاب فارسی و 6620 عنوان کتاب لاتین می باشد.  


بخش مرجع:

 ارائه خدمات کتب مرجع شامل تالیفات اساتید برجسته دانشکده از سال 1317 و قدیمی ترین اطلس ها و دایره المعارف های پزشکی مربوط به قرون 18 و 19 در این بخش انجام می شود. این بخش شامل 12600 عنوان کتب مرجع می باشد.
 
 
بخش امانت:

در این بخش خدمات کتابهای فارسی و لاتین موجود در کتابخانه شامل امانت کتب، رزرو، بازگشت، تمدید، امانت بین کتابخانه‌ای، پیگیری دیرکردها، گزارش آمار میزان استفاده از منابع صورت می‌پذیرد. همچنین آموزش و راهنمایی در زمینه جستجو در نرم‌افزار کتابخانه و دریافت برگه پیشنهاد تهیه منبع از مراجعین جهت ارسال به بخش فراهم‌آوری و اعلام وجین و مفقودی کتب از خدمات این بخش است.
 
بخش خدمات دیجیتال:

کلیه ی خدمات ثبت‌نام، عضویت، امانت و رزرو، تمدید و جستجو و دسترسی تمام متن منابع به صورت الکترونیکی انجام می شود. همچنین خدمات مرجع مجازی از قبیل: از کتابدار بپرس، پست الکترونیک، کانال های کتابخانه در انواع شبکه‌های اجتماعی از جمله خدمات الکترونیکی دیگر کتابخانه هستند. همچنین به منظور ثبت آمار کارکرد کتابها، دستگاه گیت دیجیتالی در ورودی امانت تعبیه شده و کلیه کتابها در مرحله آماده سازی مجهز به تگ ردیابی می شوند تا زمان خروج از مخزن به کاربران علامت داده شود که کتابها حتما بایستی به صورت امانت کوتاه مدت یا بلند مدت در سیستم ثبت شوند. نیز اضافه می نماید؛ به منظور استفاده بهینه از فضای کتابخانه اطلاعات مراجعین در بدو ورود با استفاده از کیوآرکدهای نصب شده در کتابخانه وارد سامانه ای می شوند که به این منظور طراحی شده است. از خدمات منحصر به فرد الکترونیکی دیگر کتابخانه امکان رزرو آنلاین اتاق های مطالعه گروهی می باشد که کاربران کتابخانه می توانند روز، ساعت و نوع اتاق مطالعه را با توجه به ظرفیت و امکانات آن انتخاب نمایند. کارگاه های آموزشی از دیگر خدمات این کتابخانه هستند که همه ی فرآیند اجرای آن از مرحله ی نیازسنجی و پیشنهاد کارگاه گرفته تا اجرا به صورت هیبرید، آزمونها، ارزشیابی و صدور گواهی به صورت الکترونیکی انجام می شود.
 
واحد آموزش و توانمندسازی:
 
کتابخانه و مرکز یادگیری دانشکده پزشکی در راستای تغییر و گسترش خدمات کتابخانه‌های دانشگاهی و به منظور توانمندسازی آموزشی و پژوهشی مراجعین خود، از طریق راه‌اندازی این واحد اقدام به طراحی و اجرای کارگاه‌های متنوع مورد نیاز مراجعین می‌نماید که دانشجویان می‌توانند با مراجعه به وبسایت کتابخانه اقدام به ثبت نام در این دوره‌ها نموده و همچنین دوره‌های مورد نیاز خود را پیشنهاد نمایند. فعالیت کارگاه‌های آموزشی این واحد، در دو حیطه‌ی علمی و هنری می‌باشد. برای دریافت اطلاعات و راهنمایی بیشتر، می‌توانید از طریق شماره واتس‌آپ 64053454 و یا کلیک روی این لینک در ارتباط باشید.
شرح وظایف بخش آموزش و توانمندسازی:
۱- نیازسنجی و شناسایی کارگاه‌های مورد نیاز اعضا (هیأت علمی، دانشجویان پزشکی عمومی، علوم پایه پزشکی و تخصصی و فوق تخصصی، کارکنان)
۲- برنامه ریزی در جهت برگزاری کارگاههای آموزشی در حیطه ی وظایف کتابخانه
۳- ارتباط مؤثر با مدرسان و دانشجویان در جهت ارتقا برگزاری کارگاه‌های آموزشی
۴- تهیه پوستر کارگاه‌ها
۵- اطلاع‌رسانی کارگاه‌های آموزشی از طریق کانال‌های ارتباطی کتابخانه
۶- برگزاری کارگاه‌ها
۷- صدور گواهی برای شرکت‌کنندگان
۸- صدور گواهی برای اساتید کارگاه ​
۹- تشکیل جلسات هم‌اندیشی برای ارتقا انجام امور
 


تعداد اعضای کتابخانه
در حال حاضر تعداد اعضا کتابخانه 4531 نفر است که از این تعداد 350 نفر عضو فعال می‌باشند. (بروزرسانی: بیست و سوم فروردین 1402)
  •  
  •  

رسالت و اهداف کتابخانه دانشکده پزشکی:

شناسایی نیازهای اطلاعاتی اساتید، دانشجویان و محققان

گردآوری و سازماندهی و اشاعه اطلاعات منابع چاپی و غیر چاپی مورد نیاز مراجعین

ایجاد فضای آموزشی و پژوهشی برای مراجعین به منظور ارتقا سطح علمی آنان

راهنمایی و آموزش به مراجعین در بازیابی و استفاده از منابع اطلاعاتی

فراهم نمودن زمینه‌های تحقیق و پژوهش برای دانشجویان و اعضا هیات علمی

تهیه و گسترش منابع الکترونیکی

 

ساعات کار 
بخش اداریشنبه تا چهار شنبه 7 تا 14:30 سالن های مطالعه هاشمیان و الکترونیک: شنبه تا چهار شنبه 7 تا 22 و پنجشنبه 8 تا 16
توجه: کتابخانه و مرکز یادگیری در تعطیلات رسمی تعطیل می باشد.